perjantai 16. marraskuuta 2018

Minä onnistun!

Kohtaan työssäni paljon ihmisiä, jotka ovat kokeneet elämässään suuria muutoksia ja niiden tuomia haasteita. Monet niistä ovat sellaisia, joiden alle itse voisi ajatella musertuvansa. Ihmiset kantavat kokemuksiaan mukana koko elämänsä ja monta kertaa niiden selättäminen vaatii ymmärrystä, kärsivällisyyttä ja aikaa.

Olen monesti äimistellyt, miten avoimesti kovia kokeneet ihmiset katselevat tulevaisuutta akuutista tuen tarpeesta huolimatta. Siinä missä itse suhtautuu erinäisiin omiin mahdollisuuksiin elämässä penseästi ja asettaa itselleen kuviteltuja rajoja, monet heikommassa asemassa olevat puskevat kaikista haasteista huolimatta kohti unelmiaan. Kaikki tämä tapahtuu kyseenalaistamatta omia mahdollisuuksiaan.

Tällaiset kohtaamiset saavat huomaamaan oman turhamaisuutensa, mutta ovat myös äärimmäisen inspiroivia. Totuus kun on se, ettei meidän ole pakko asettaa unelmiemme eteen esteitä, joita ei ole olemassa.

Kuvituskuva: Pixabay.com
Siksi olenkin miettinyt, miksi en koskaan uskonut pääseväni kouluun yli kolmekymppisenä ja jätin siksi melkein hakematta pääsykokeisiin. Tai miksi epäröin hakea nykyistä työpaikkaa ja epäilin omia mahdollisuuksia ja kykyjä suoriutua uuden alan työtehtävistä.

Yksi suosikkikirjoistani on Carol Dweckin kirjoittama Mindset – menestymisen psykologia. Siinä Dweck kirjoittaa muuttumattomuuden asenteesta ja kasvun asenteesta. Oikaisten voisi sanoa, että muuttumattomuuden asenteen ihminen katselee maailmaa rajoitteiden kautta ja kasvun asenteen ihminen avoimesti mahdollisuuksien kautta.

Syynä rajojen luomiselle on usein epävarmuus sekä epäonnistumisen pelko, ja siksi moni on epäonnistunut yrittämättä. Ei ole lopulta väliä pääseekö juuri sillä kertaa opiskelemaan tai saako työpaikkaa, joka kiinnostaa, sillä unelmia kohti kulkeminen harvoin on lineaarista. Epäonnistuminen tarkoittaa ainoastaan sitä, että elämässä on vielä jotain opittavaa, joten sen välttelemisen sijaan pitäisi kulkea sitä kohti.

Kuluneen vuoden aikana asiakkaani ovat opettaneet minusta itsestäni asioita, joita en osannut odottaa. Olen oppinut katsomaan maailmaa entistä avoimemmin ja oivaltanut heidän kauttaan, että edes vaikeat haasteet eivät ole syy lakata uskomasta omiin mahdollisuuksiinsa elämässä.

Kun seuraavan kerran olet sitä mieltä, ettet onnistu tai osaa, mieti onko se totta vai asetatko itsellesi kuviteltua estettä. Kukaan muu ei toteuta tai jätä toteuttamatta unelmiasi, siihen vain sinä voit vaikuttaa.

Miika Peltonen

Kirjoittaja on vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Hämeen Setlementissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti