perjantai 14. joulukuuta 2018

Minä vapaaehtoisena

Muutin Hämeenlinnaan auvoisena hellekesänä 2018. Olen muuttanut elämäni aikana useasti, ensin miehen työpaikan vuoksi ja sittemmin oman työpaikkani vuoksi. Muuttaminen vaatii lähtemistä, luopumista tutusta ja turvallisesta, riskinottoa. Mutta lähteminen on myös tulemista uuteen paikkaan ja vastaamista uusiin haasteisiin, myös vapaaehtoistyön rintamalla. Lähdetkö mukaan, tuletko meille vapaaehtoiseksi?

Olen toiminut Hämeen Setlementti ry:n koordinoiman Tuki- ja ohjauspisteen vapaaehtoisena nyt jonkin aikaa. Uuden vapaaehtoisen vastaanotto on ollut erinomainen, toimintaympäristö kannustava, avoin ja luottava. Vapaaehtoisen "tehtäviin" pääterveysaseman Tukipisteellä kuuluu ihmisten kohtaaminen aidosti läsnäollen. Jaamme ajantasaisista järjestölähtöistä terveystietoa yhdistysten esitteiden ja oppaiden muodossa ja opastamme asiakkaita terveyskeskuksen sisällä oikeaan paikkaan.

Läsnäoleva kohtaaminen vaatii avoimuutta, halua kuunnella, rohkeutta ja riskinottokykyä. Minun on myös hyväksyttävä itseni sellaisena kuin olen, jotta voin jakaa palan itsestäni toisen kanssa. Vaikka olinkin aluksi vähän pelokas, kokemuksen tuoma voima imaisi minut pian mukaansa. Aloin saada enemmän kuin annoin. Tunnen työni merkitykselliseksi ja samoin oma elämäni tuntuu muuttuneen paremmaksi. Kuulun johonkin ja saan kannustavaa palautetta sekä asiakkailta että ohjaajilta. Tunnen onnistuneeni.

Ulla Halttunen

Kirjoittaja on vapaaehtoisena Tuki- ja ohjauspisteellä. 

***

Tulimme käytävällä vastaan. Hymyilin. Tervehdin. Katsoin silmiin ja kysyin mitä tänään kuuluu?

Annan aikaa, en kiirehdi.

Ei ole merkitystä ihon värillä tai iällä, onko mies vai nainen. Tämä kohtaaminen tuo mukanaan valaisevan hetken ja pienen palasen yhteisymmärrystä. 

Jos meillä itsellä on halua ja tahtoa kohdata ihminen arvostavasti ja kunnioittavasti, saamme monesti huomata myös vastapuolelta sellaisen löytyvän aidon ihmisen. 

Hyvän kohtaamisen voi tiivistää kolmeen kovaan K:hon:
Kuuntele. Kohtaa. Kunnioita!

Muista, että jokaisella kohtaamisella on merkitys ja se voi vaikuttaa toisen elämään!


Runon ovat tehneet Tuki- ja ohjauspisteen vapaaehtoiset yhteistyössä työntekijöiden kanssa. 

Hämeen Setlementin koordinoimat Tuki- ja ohjauspisteet toimivat Viipurintien (ti klo 9 – 12, to klo 12 – 15) ja Jukolan terveysasemilla (ma klo 9 – 12). Tuki- ja ohjauspisteet ovat kaikille avoimia matalan kynnyksen pisteitä, joissa tarjotaan ajankohtaista tietoa alueen järjestöistä ja heidän tarjoamastaan vertaistuesta. Pisteellä päivystävät, sen aukioloaikoina, työntekijän lisäksi toimintaan perehdytetyt vapaaehtoiset. Vapaaehtoisia on tällä hetkellä toiminnassa mukana 17. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti